Boda Miklós plébános sírja

Boda Miklós, Felsőszeli plébánosa. * 1873. Jaák (Ják, Vas megye). Ősrégi nemesi család sarja. 1898-ban szentelték pappá Esztergomban. Egy évig természetrajz-földrajz-szakos egyetemi hallgató volt Budapesten. Működött mint káplán Szentmihályfán, Balassagyarmaton, Egyházgellén és Tallóson. 1903-tól Felsőszeli plébánosa. A cseh zászló kitűzésének megtagadásáért és magyar hazafias dalok énekeltetéséért a csehek állandóan üldözték. A világháborúban a hadiözvegyek és árvák gondozása terén fejtett ki maradandó értékű működést. Nevéhez fűződik a templom restaurálása és freskókkal való díszítése, két új iskola építése, harangok és orgona beszerzése, kántori lak építése, tanítói állások szervezése.

TelepülésFelsőszeli [Horné Saliby]
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratFőtisztelendő / Boda Miklós / felsőszeli plébános / * 1873 – 1956 / Adj Uram örök / nyugodalmat neki.
Gondozását felügyelihívek
ForrásinformációkA VISSZATÉRT FELVIDÉK ADATTÁRA, SZERKESZTETTÉK: CSATÁR ISTVÁN ÉS ÖLVEDI JÁNOS, BUDAPEST, 1939, MAHR OTTÓ ÉS TS A „RÁKÓCZI" KÖNYVKIADÓ VÁLLALATA, MADÁCH NYOMDA, BUDAPEST, IX. LÓNYAY UCCA 18/B. FELELŐS VEZETŐ: TOBIK ISTVÁN, III. Adattár, Egyház, 4. oldal,
felsoszeli-boda-miklos-sirja (2)
felsoszeli-boda-miklos-sirja (3)