A tejfalusi zsidó temető

A tejfalusi zsidó hitközség a Felső-Csallóköz legrégibb Mózes-vallású gyülekezete. Már az 1700-as években létezett, a rabbinátus központja volt, volt saját iskolája, s anyakönyvet is vezetett. Anyakönyvi kerületéhez 27 település tartozott, melynek hívői a tejfalusi zsinagógát látogatták, s az itteni temetőben hantolták el halottaikat.
Tejfalu lakosságának száma 1828-ban 1021 volt, ebből az izraelita vallásúak száma 422, 1851-ben a lakosság száma 869, ebből a zsidók száma 329, 1919-ben az összlakosság száma 597, ebből a zsidók száma 43.
A tejfalusi zsidó temető a Felső-Csallóköz legnagyobb kiterjedésű temetője. Az 1920-as évektől már nem temetkeztek ebbe a temetőbe. A temető az 1930-as években rendezett volt, hanyatlása a második világháború idején indult meg, majd folytatódott az elkövetkező évtizedekben is. A temetőben csaknem kizárólag héber nyelvű felirattal ellátott sírkövet találunk. Az elhunytak leszármazottai néhányan évente ellátogatnak ide, és a sírköveken elhelyezik az emlékezésre utaló követ.

TelepülésTejfalu [Mliečno]
ForrásinformációkPresinszky Lajos, Somorja és Vidéke, 2007. február