A tejfalusi országzászló

Az Országzászlót Tata városának ajándékaként 1939. augusztus 20-án avatták fel, az ünnepélyes aktusról a budapesti Magyar Országos Tudósító két nappal később számolt be.
A napjainkban is látható alapon nagyjából két méter magas, harang alakú beton talapzat állt, a zászlórúd tövében Szent István koronájával, homlokzatán két, férfialakot ábrázoló domborművel, alatta az adományozó, Tata városának üzenetével: “Bár kis település vagytok, de számunkra ugyanolyan fontosak, mint az elszakított területek nagyvárosai”, alul Magyarország kis címerével. Több fénykép is fennmaradt róla.
Tejfalun a koronát, a szimbolikus alakokat, a táblát és a címert 1945-ben távolították el róla.

TelepülésTejfalu [Mliečno]
Pontos helyszín, címA katolikus templom kertjében állt.
Készíttető neveTata városá
FeliratBár kis település vagytok, de számunkra ugyanolyan fontosak, mint az elszakított területek nagyvárosai
Mettől meddig volt használatban1939-1945
ForrásinformációkOzogány Ernő, Tejfalu