Zalabai Zsigmond emlékház, falumúzeum, kopjafa

A dél-honti, zömmel reformátusok lakta Ipolypásztó templomhoz vezető főutcáján, a 21. számú portán, a magyar irodalom egyik legképzettebb tudósának, a kiváló szociográfiai írónak, Zalabai Zsigmondnak a szülőházában nyitotta meg Mészáros Ottó, a község polgármestere 2009-ben a falumúzeumot. A korán elhunyt (1948–2003) irodalomkritikus két könyvet is publikált szülőfalujáról. Az elsőben – Mindenekről számot adok – a honti és az egyetemes magyar történelembe ágyazva, a helytörténész, a szociográfus és a szépíró eszközeivel mutatja be Ipolypásztót. Másik könyve – Hazahív a harangszó. A népélet olvasmányos könyve ez a mű: benne a jeles napok szokás- és hiedelemvilága, népi költészete, az emberélet fordulói, a hétköznapok világa.
A jobb módú egykori falusi gazda kőből épült, cseréppel fedett, sátortetős háza háromtengelyes homlokzatával északra, a főutcára néz. A két ablak mellett magas ajtó nyílik a hosszú ámbitusra, melynek kőből épült mellvédje és nyolc oszlopa egyféle rangot is ad e hajléknak. A ház mögött további gazdasági épületek, az udvar másik oldalán pedig nyári konyha áll. Az ámbitusról nyíló ajtó a konyhába vezet, innen nyílik jobbra az elsőház.
A hátsóházban kaptak helyet az íróval kapcsolatos tárgyak és dokumentumok, tulajdonképpen ez a Zalabai-emlékszoba. Itt láthatók többek közt az író személyes iratai: egykori főiskolai indexe, útlevele, írószövetségi igazolványa és magyarigazolványa stb. Itt az íróasztala, írógépe, órája, cigarettatartója; egy szekrényben néhány ruhadarabjalátható. A falakon megannyi kép dokumentálja az irodalomtudós életútját. Vannak köztük családi fotók, a közéleti szereplést dokumentáló felvételek, utakról, ünnepségekről, baráti találkozókról, könyvbemutatókról készült fényképek. Egy könyvszekrényben az író saját műveit és néhány más könyvét állították ki. Található továbbá a gyűjteményben néhány régi kézirat s egyéb nyomtatvány is. Egyébként az egész ház idézi az író szellemét. Hisz a bemutatotthoz hasonló környezetben, a kiállított tárgyak közt nőtt fel. Ide járt gyakran vissza: írni, pihenni, no meg segíteni édesanyjának.
Az épület hátsó traktusában néhány régi gazdasági munkaeszközt, szekeret láthatunk. A porta jó lehetőséget kínál a további terjeszkedésre, anyaggyűjtésre, illetve arra, hogy e ház élő múzeummá váljék, ahol összejövetelek, rendezvények, rendhagyó irodalomórák, népismereti előadások is tarthatók. Pásztó és a Zalabai-örökség mindenképp megérdemelné, ha a falumúzeum tovább fejlődne.

2009. október 24-én Zalabai Zsigmond, a neves irodalomkritikus szülőházában falumúzeumot avattak. Az ünnepséget Vas Ottó szavalata nyitotta meg, majd Mészáros Ottó, a község polgármestere házigazdaként köszöntötte a vendégeket: Csáky Pált, az MKP elnökét, Farkas Iván parlamenti képviselőt, Török Alfrédot, a Csemadok Lévai Járási Választmányának elnökét, Bárdos Gábort, Somorja polgármesterét, Végh Lászlót, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársát, Zalabai Zsigmond özvegyét, gyermekeit, testvéreit, Veresegyház polgármesterét, Pásztor Bélát, alpolgármestereit, Kosik Józsefet és Nemecz Lajost, Ambrus Erika és Bugár András református lelkészeket, Szalay András római katolikus plébánost, valamint Maťó Isván ipolyviski és Kuczman István lontói polgármestert. Mészáros Ottó beszédében vázolta a falumúzeum létrejöttének körülményeit, köszönetet mondott mindazon személyeknek, szervezeteknek és intézményeknek, akik a nemes cél megvalósítása érdekében segítséget nyújtottak. Csáky Pál ünnepi beszédében, melyet a Zalabai Zsigmond emlékére állított kopjafa leleplezése után mondott el, kiemelte a jeles íróhoz hasonló Ipoly menti egyéniségek tiszteletének, emlékük ápolásának fontosságát. A kegyelet és emlékezés virágaival díszített kopjafát az egyházak képviselői is megáldották.
Az ünnepség második szakaszában Koháry Éva mutatta be a falumúzeumot, és a Zalabai Zsigmond emlékszobát.
Ezután a résztvevők megtekintették a szépen berendezett, gazdag néprajzi anyagot bemutató tárlatot, melynek gerincét a Zalabai-család hagyatéka alkotja. Az emlékszobában a tárgyi emlékek mellett dokumentumok és fényképek sokasága illusztrálja a szlovákiai magyar kultúra jeles személyiségének életét és munkásságát. A sokrétű kultúrtörténeti értékkel büszkélkedő ipolypásztói falumúzeum méltán tarthat igényt a nagyközönség érdeklődésére. A belépést a községi hivatal alkalmazottjai biztosítják.

Kategóriaépület, építmény / tájház, kézművesház
TelepülésIpolypásztó [Pastovce]
Pontos helyszín, címIpolypásztó 21. - Pastovce 21.
Készíttető neveIpolypásztó község
FeliratFalumúzeum / Zalabai Zsigmond / író / emlékszoba
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkHonti Lapok Ipolyság XVIII. évf. 2009. december 12. szám *** http://katedra.sk/2013/09/02/csaky-karoly-emlektablak-emlekhelyek-iv-zalabai-zsigmond-ipolypasztoi-emlekszobaja/
ipolypaszto-zalabai-emlekhaz (2)
ipolypaszto-zalabai-emlekhaz (4)