Ipolypásztó református temploma

Ipolypásztó Szent György tiszteletére szentelt román stílusú temploma már a 12. században állt, mely kezdetben a premontreieké volt. Később a templomot gótikus stílusban építették át, a 18. század második felében pedig bővítették. A premontrei rendnek a középkorban apátsága volt itt, melyet a török ellen erődítménnyé alakítottak. 1552-ben a török sereg ezt is elfoglalta. A falu lakossága a 16. században református lett. Az eredetileg fatornyos templom tornya 1774-ben tűzvészben leégett, helyette 1817-ben építettek új kőtornyot. Az 1996-os felújítás után tizenkét évvel, 2008. július elején egy gömbvillám okozott súlyos károkat az épületen. A vihar tönkretette a tornyát, a tetőzetét és az orgonáját. A templom 1820-ban öntött 180 kilós nagyharangja és az 1910-ben készített 90 kilós párja szerencsére komolyabban nem sérült meg. Fél évig, amíg a templom alkalmas nem lett az istentiszteletek megtartására, addig a hívek vasárnaponként a helyi kultúrházban hallgatták Isten igéjét. Az épület felújítását 2010-ben fejezték be.

TelepülésIpolypásztó [Pastovce]
Pontos helyszín, címIpolypásztó - Pastovce