1. és 2. világháborús emlékmű Ipolypásztón

Ipolypásztóról 1918 októberének végéig 180 férfi állt katonai szolgálatba, ami a falu lakosságának egyhatodát jelentette. Ebből 40 ember elesett, 40 fogságba került. Az emlékművön felsorolt nevek számából kitűnik, hogy a második világégés 23 életet követelt.
A háborúkban elesett ipolypásztóiak emlékét a templom előtt felállított fekete márvány-emlékmű őrzi. Tetején egy koszorúval övezett honvéd bocskai sapka látható fehér márványból.

TelepülésIpolypásztó [Pastovce]
Pontos helyszín, címa református templom előtt
Készíttető neveIpolypásztó közönsége
FeliratÓh, ne sirasd meg / annak végzetét, / Ki a hazáért adta életét! Édesen alszik anyja kebelén, / S áldások őrzik / csendes nyughelyén. / 1914 – 1918 / A világháborúban elesett / hősöknek kegyeletes / emlékül emelte Ipolypásztó / közönsége. / 1941 – 1945 / + 63 név
ipolypaszto-1-2-vilaghaborus-emlekmu (4)
ipolypaszto-1-2-vilaghaborus-emlekmu (1)