Vas harangláb Margitmajoron

Štúrová település közepén vasszerkezetű harangláb látható, a 20. század 30-as éveiben állították. A harangot a štúrovái evangélikusok vették bele 1933-ban.
1922-ben Öregrét nevű dűlőjében – a volt Fejérváry, Malcolmes és Singer birtokon, valamint a Nagylél Rt. birtokainak egy részén – szlovák kolóniát hoztak létre Štúrová néven (Ekel és Megyercs területén). 39 telepes érkezett a 730,3 hektáros területre, akik közül 18 szlovák és 19 morva volt. A telepesek részben Észak-Szlovákiából (Csaca, Hibbe), részben a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból érkeztek. 1929-ben jubileumi iskola kezdte meg itt működését, 1930-ban 186 lakosa volt a telepnek, akiknek zöme 1938-ban elvándorolt.

TelepülésEkel [Okoličná na Ostrove]
Pontos helyszín, címMargitmajor (Štúrová)
Készítés időpontja 20. század 30-as éveiben
Készíttető nevemargitmajori evangélikusok
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://cilizregion.sk/hu/kozsegek/22-obce/65-ekel * Simon Attila:Telepesek és telepes falvak Dél-Szlovákiában a két világháború között, 237.p.