Jókay emléktábla

Jókay emléktábla

Az 56-os házszám alatti kúriát a Csorba család építtette a 19. század első felében. L alaprajzú földszintes épület, az udvar felőli részén nyitott, pilléres folyosóval. A Csorba családba benősült Jókay Károly jogász (1814-1902), Csorba Klárát vette feleségül. Fiatal korában sokszor tartózkodott itt Károly testvére, a világhírű magyar író, Jókai Mór. Később is gyakran látogatta bátyját. A kúriát Kiss Lajos vállalkozó vette meg. A főszárny eredetileg hosszabb volt, de családi ház építése miatt egy részét lebontották. Építési módjára hatott az itteni népi építkezési mód.
Az egykori Jókay-kúria helyén álló ház falán 1996-ban emléktáblát helyeztek el.

TelepülésEkel [Okoličná na Ostrove]
Pontos helyszín, címaz 56-os házszám alatti kúria falán található
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratE TELKEN ÁLLT A JÓKAY KÚRIA / AZ EMLÉKTÁBLÁT A / MILLECENTENÁRIUM ÉVÉBEN A / HELYI ÖNKORMÁNYZAT ELHELYEZTE / 1996 (szlovák nyelvű szöveggel is)
Jókay emléktábla
Jókay emléktábla