Református templom Ekelen

A község lakosságának egy része aránylag hamar áttért a református hitre. Már a 16. században volt a faluban református templom. A mai templom a 19. század elején épült, 1801 és 1804 között, klasszicista stílusban. A bejárat fölötti emléktáblán az 1802-es évszám olvasható. Az épületet többször javították: 1901-ben, 1908-ban, tetőjavítást végeztek 1980-ban.
A templom a teremtemplomok típusához tartozik. Előreugró tornya és egyenes mennyezete van. Ezt 3-3 árkád támasztja alá, két évszám olvasható rajta: 1803 (az építés ideje) és 1901 (a javítás éve). A templom homlokzatait ívelt lezárású ablakok, falsávok és koronázópárkány tagolják. A csúcsos homlokzat középtengelyére helyezték a tornyot, amelyet a közepe táján rusztikasáv tagol, és párkányok osztanak meg. Lapított kupolatető fedi.
Az előcsarnokban található Száki János református prédikátor emléktáblája, a nevezett 1668 és 1672 között működöt Ekelen. A tűzhalálra ítélt prédikátor emléktábláját halálának 300. évfordulóján helyezték el. A hajó falán található az I. világháborúban elesett református hívek emléktáblája, Komáromi Viktor kőfaragó munkája. A hajó másik tábláját a reformáció tételei kihirdetése 400. évfordulójának tiszteletére helyezték el 1917. október 31-én. A fából készült szószék a templom építésének idejéből való, faragás és baldachin díszíti. Az úrasztala 1896-ban készült, Tuba János özvegye ajándékozta az egyháznak. A lapja vörös márvány, a fából készült lába újabb keletű. Egy gót stílusú, 15. századi kehely is megmaradt a templomban késő reneszánsz stílusú (1618-as) változtatásokkal. A cinkanna 1718-ban készült.
A parókia a templom építésének idejében létesült. L alaprajzú földszintes épület. A hattengelyes főhomlokzatot mellvédes és díszes keretezésű hosszúkás ablakok tagolják. A szegleteket rusztika díszíti, amelynek elemei – váltakozva – plasztikusak és laposak. Az udvaron nyitott, pilléres folyosó van.
1924-ben 295 kg-os új harangot vett a református egyház.

TelepülésEkel [Okoličná na Ostrove]