Túrós János tanító síremléke (Balogvölgy)

Túrós János, mint református kántortanító Uzapanyiton kezdett tanítani a református iskolában (1932-1945 között). A jog fosztottság éveiben bolti eladó volt Uzapanyiton az élelmiszer boltban. Közben egyházi szolgálatot is ellátott: vasárnaponként-a lelkész hiány miatt a református templomban prédikált. 1953 és 1957 között Pelsőcön tanít, 1957 és 1959 között igazgatói tisztséget töltött be a Bátkai Magyar Tannyelvű Alapiskolában. 1959-től nyugdíjazásáig a Rimaszombati Kisegítő iskolában tanított.
Magyarsága miatt sok üldöztetésben, kihallgatásokban volt része, ennek ellenére nem reszlovakizált.
Felesége Bán Aranka (1915-1998) volt, akinek szülei Bán István (1892-1940) és Piroska(1896-1966) a mellettük lévő sírban nyugszanak.

TelepülésUzapanyit [Uzovská Panica]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része, a bejárattól jobb felé.
FeliratTúrós János / tanító / 1913-1986 / Túrós Jánosné / 1915-1998
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkTúrós János keresztlánya, Dr. Fehér Csabáné sz. Tamás Judit elbeszélése nyomán, a család birtokában lévő születési, házassági anyakönyvi kivonatok alapján
uzapanyit-Turos-janos-Ban-Aranka (3)
uzapanyit-Turos-janos-Ban-Aranka (4)