Emléktábla az első világháború áldozatainak emlékére

A templom belső terében három eléggé méretes táblát találunk. A torony alatti előcsarnok, úgynevezett „Kistemplom“ jobb oldali falán található emléktábla fehér carrarai márványból készült. Komáromy Viktor kőfaragó készítette, a kovácsolt vas keret Harmos Károly festőművész terve szerint készült, tölgy- és borostyánlevelekkel, felül a 61 aranyozott név fölé hatalmas kiterjesztett szárnyú turulmadár került, lehajtott fejjel babérkoszorút tart a csőrében. Az emléktábla az 1914–1919-es világháború kamocsai áldozatainak emlékét hirdeti, a gyászoló hozzátartozók adományaiból készült, és 1925. március 1-én került felszentelésre Nt. Boross Kálmán lelkipásztor által.

TelepülésKamocsa [Komoča]
Pontos helyszín, címa templom belső terében
Készíttető nevereformátus egyházközség
LétrehozóKomáromy Viktor kőfaragó, Harmos Károly festőművész
FeliratAZ 1914-1918 VILÁGHÁBORÚ KATONAI ÁLDOZATAI: / 61 név / FÁJDALMAS APÁK, ANYÁK, ÖZVEGYEK ÉS ÁRVÁK, HALLJÁTOK JÉZUS SZAVÁT: "NE SÍRJATOK! ÉN ÉLEK ÉS TI IS ÉLTEK!" / Komáromi V.
ForrásinformációkAndód-Kamocsa-Szímő Értéktár Bizottság / Gál László, Csemadok Kamocsai Alapszervezete