Az emlékezés parkja

Az emlékezés parkja

A kamocsai önkormányzat jóvoltából 2004. augusztus 28-án a II. falunapra került kialakításra a községi hivatal udvarán „az emlékezés parkja“, amely a községben született és munkálkodó irodalmároknak hivatott emléket állítani. 2004-ben a kőbálványokra két gránittábla került megörökítendő a „kamocsai Andersen“ Lukács Pál (1803-1873) nevelő és Baranyay József (Géza) (1876-1952) író, könyvtáros emlékét.

2006-ban a IV. falunapra eggyel szaporodott az emléktáblák száma, az időközben fiatalon elhunyt Vörös Péter (1947-2004) költő, kritikus emlékére. A 2007-es esztendőben helyére került a 4. emléktábla is, amely Pap Kálmán (1853-1934) költő, hadiíró emlékét hirdeti. Az 5. emléktábla pedig Pethes János (1857-1921) pedagógiai író, tanárra emlékeztet.

Az emlékezés parkjában lévő platánfát az európai unióba való csatlakozás emlékére ültette a falu vezetősége 2004. május 1-én.
Az „Emlékezés parkjában“ felállított kopjafa Illés Béla és Izsák Dezső szímői fafaragók keze munkáját dicséri és az önkormányzat készíttette a VI. Falunapra, 2008-ban..

TelepülésKamocsa [Komoča]
Pontos helyszín, címa községháza udvarán található
Készíttető neveönkormányzat, Csemadok alapszervezet
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratVÖRÖS PÉTER / költő, kritikus / 1947 - 2004 // LUKÁCS PÁL / költő / 1803 - 1973 // PAP / KÁLMÁN / költő, műfordító / 1853 - 1934 // BARANYAY JÓZSEF / író / 1876 - 1952
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkAndód-Kamocsa-Szímő Értéktár Bizottság / Gál László, Csemadok Kamocsai Alapszervezete
kamocsa-park-platanfa (2)
kamocsa-park-platanfa (1)