Református templom Kamocsán

A komáromi református egyházmegye gyülekezete Kamocsa. Az első írásos emléket, amely a gyülekezet létrejöttének az 1550. esztendőt jelöli meg egy presbiteri jegyzőkönyvben találtam. Történt ugyanis, hogy a kamocsai hívek kéréssel fordultak a Ns. Komárom vármegyéhez, elhasadt harangjuk újraöntését kérelmezve „amely harangon nem volt semmi kép, csak az írás – Anno 1550 – amely igen szépen mutatja a Kamotsai Helv. Conf. lévő eklézsiának régiségét.“
A XVI. század első felében Braunstein Ernő református szónok és hadnagy vezetésével a komáromi erőd katonái táboroztak a vidéken, valószínűleg ők vetették meg a protestáns vallás alapjait a településen. A község az 1691-es Explanatio Leopoldina értelmében szabad vallásgyakorlattal bíró hely. Ebben az időben a gyülekezetnek kezdetleges sövényből és fából készült temploma (imaháza) volt, amelybe 1739. június 23-án villám ütött. II. József türelmi rendelete után 1787-ben kezdtek a jelenleg is látható új kőtemplom építésébe, amelyet nem egészen két év leforgása alatt építettek, majd parókiát és iskolát építettek.

1793-ban épült a templom elé a hagymakupolás torony, majd az 1837-es esztendőre a gyülekezet szaporodásával a templom kicsinek bizonyult, így V. Ferdinánd kegyes engedelméből megnagyobbították és nyerte el mai formáját. Az épületen kifejezetten ritkaságnak számítanak a barokk stílus jegyei (torony formája, belső bútorzat – Szószék, Mózes szék, Úrasztala előtti korlát, stb.)
1914-ben két új harangot öntetett a gyülekezet, de a nagyharang csodálatos hangjában nem sokáig gyönyörködhettek a hívek, mert a világégés miatt 1916-ban be kellett szolgáltatni katonai célokra, de helyette 1925-ben új harangot öntettek, melynek tiszta súlya közel 800 kg, a toronyban lakó 1914-ben öntetett kisharang tiszta érc súlya 450 kg.
1929-ben közadakozásból készíttette a szent eklézsia mai napig szolgáló orgonánkat Guna Gyula orgonagyárosnál Eperjesen.
A templomot több alkalommal felújították. 1984-ben került teljes felújításra a templom tornyának faszerkezete és bádogozása. 1992 – 1995 között a templom tetőszerkezetének, cserepezésének és mennyezetének teljes cseréjére került sor, az eredeti formát szem előtt tartva. A 2002 és 2003-as években cserére került a templom belső berendezése (új padok, padlózat és talajkő). A 2016-os évben a templom nyílászáróinak cseréjére került sor (ablakok, ajtók), és felújításra került az orgona is.

TelepülésKamocsa [Komoča]
Készíttető nevereformátus egyházközség
Felirat"NÉZZ NYITOTT SZEMMEL ERRE A HÁZRA / ÉJJEL ÉS NAPPAL, / ARRA A HELYRE, AMELYRŐL AZT MONDTAD, / HOGY OTT LESZ A TE NEVED! / HALLGASD MEG AZ IMÁDSÁGOT, AMIKOR / SZOLGÁD EZEN A HELYEN IMÁDKOZIK!" / II KRÓN. 6,20 / EZEN EMLÉKTÁBLÁT A KAMOCSAI REFORMÁTUS / GYÜLEKEZET KÉSZÍTTETTE ISTEN IRÁNTI HÁLÁBÓL, / HOGY TEMPLOMÁT FELÚJÍTHATTA. / 1993 - 1995
ForrásinformációkAndód-Kamocsa-Szímő Értéktár Bizottság / Gál László, Csemadok Kamocsai Alapszervezete
kamocsa-reformatus-templom (1)
kamocsa-reformatus-templom (4)