Éberhardi Szent György vértanú-templom

Az eredeti éberhardi templom, amelyről 1390-ben történt említés, valamikor a 16. vagy 17. században „tűnt el”. Ezután a kastély kápolnájában tartották a községi istentiszteleteket. Az Apponyi család eredeti, neogótikus temetkezési kápolnáját, amely 1872-ben épült a temető mögötti magaslaton, csak 1950-ben alakították át, s így lett belőle Szent György vértanú temploma. Ez vakolatlan téglából épült teremtemplom a presbitérium sokszögű lezárásával. A templom főhomlokzatán levő kő-falburkolattal díszített portálé fölött nagy, csúcsíves ablak van rozettával. A főomlokzat beépített tornyocskában végződik, alatta van az Apponyi család kőcímere. A tornyocskában függő harangot 1994-ben javították. A többi homlokzatot is neogótikus csúcsíves, rozettadíszítményes ablakok tagolják. Az épületet egy sor tartóoszlop támasztja alá. A templomhoz 1953-ban egy kis sekrestyét toldottak, ezt 1993-94-ben kibővítették, s ekkor a déli oldalhoz egy új sekrestyét is építettek. A templom belső tere bordás keresztboltozattal fedett, amely boltozatkövekbe fut össze. A boltozatot és a falakat gazdag neogótikus ornamentális festmények díszítik. A bejárat fölött falazott orgonakarzat van, ez 1953-ban épült. Az orgonát a 20. század 80-as éveiben készítették. A kő-főoltár a fölötte levő kereszttel a kápolna építésének idejéből való. Rajta áldozási dombormű van, kétoldalt Szűz Mária- (eredetileg a régi iskolában állt) és Szent József-szobor. Az áldozati asztal és a szenteltvíztartó szürkemárványból való. A hajóban a Keresztút állomásainak 14 kis fényképe látható. A sekrestyében Lourdes-i Szűz Mária- és Szt. Teréz-szobor van elhelyezve. A másik sekrestyében neogótikus szekrény áll, ez eredetileg a hajóban volt. A korai barokk Szent György-szobor 1953-ban került át a kastély kápolnájából a templomba. A fából készült, polikrómozott Szt. József-, Szt. Antal- és Aranyszájú Szt. János-szobor szintén a kastély kápolnájából való, ugyanígy a polikrómozott Pieta-szobor is a 19. századból, amely ma Mária-házikóba van helyezve. Szűz Mária gipszszobra 1952-ben készült.
A templomban az Apponyi család több tagja van eltemetve: ifj. György (1808-1889) és neje Sztáray Júlia grófnő (1820-1871), Károly (18051890) és neje Klebelsberg Leopoldina grófnő (1817-?), Akbert Marzani gróf (1841-1906) neje, A. Georgína, Albert (1846-1933) és neje Mensdorf-Pouily Klotilda grófnő (1867-1942). A templomot körülvevő és azzal egyszerre épült falazott kerítést 1994-ben javították.
A templom bejárata mellett álló körmeneti kereszten felirat látható: SZENT MISSIO 1944, 1993. A templom kertjében 11 sír található, különféle sírkövekkel és öntöttvas sírkeresztekkel; az Apponyi nagybirtok hű alkalmazottjai nyugszanak itt: ifj. Kapfinger János főerdész (1849-1912), Neander Alise (1823-1905), Kapfinger Anna (1824-1897), Schaller Thomas (1816-1894), Riedl Schloky Anton őr (1800-1878), Kapfinger Johann fővadász (1813-1878), Laschnitzky Ignác pohárnok (1816-1881), Gergely Mihály kocsis (1815-1881), P. Varsingh Hibárius (1807-1882), Rézy Jozephine, a francia nyelv tanárnője (?-1917) és Tafenner János kulcsár (1856-1821).

TelepülésÉberhárd, Éberhard [Malinovo]
Pontos helyszín, címTemető utca 203. - Cintorínska 203.
Készíttető neveApponyi család
Készítés céljának ismert okatemetkezési hely, egyházi tevékenység
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkÉberhard, Az Apponyiak fészke, Honismereti Kiskönyvtár 91. szám és a Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 776. szám, 2005, 7-9. oldal
eberhard-templom (6)
eberhard-templom (7)