A kamocsai református lelkészek emléktáblája

A harmadik fehér márványtábla a kamocsai református egyházközség fennállásának 450. évfordulója alkalmából, a gyülekezet megrendelésére készült a községben szolgáló és feljegyzett 24 prédikátor – lelkész emlékére a keresztyénség 2000. évében. Az emléktáblát a kamocsai kőfaragó Pogrányi testvérek készítették, és a templom szószékkel szembeni falán került elhelyezésre.
A lelkészek emléktábláján örökítették meg az utókornak:
Nagymegyeri Besnyei György (1675–1749) bibliafordító, lelkész, esperes, Boross Kálmán (1866–1941) író, helytörténész, lelkész, és Vörös Béla (1910–1998) író, lelkész emlékét.

A szószékkel szemben elhelyezett lelkészek emléktáblájának felirata:

„Áldott emlékeztetőül a Kamocsai Református Keresztyén Gyülekezet fennállásának 450. évfordulóján, a keresztyénség 2000. évében.
A gyülekezetben 1550–2000 években szolgáló lelkipásztorok:
Trochai András / Kocsis Sámuel / Szőlősi Imre / Tatai Kaszás Sámuel / Ürményi László  / Bátorkeszi Kis János / Krassai Tamás / Molnár Mihály / Szombati István / Kelemen László
Szentgyörgyi András  / Papp Ferenc / Naminyi István / Pólya Lajos / Sárai Ferenc / Pápay Leander / Megyeri Besnyei György / Boross Kálmán / Csekefalvi András / Takács Béla / Gitzei Jakab / Kossár István / Kecskeméthy Martsa István / Vörös Béla

„Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.“ Zsidókhoz írt levél 13, 8

TelepülésKamocsa [Komoča]
Pontos helyszín, címa templom szószékkel szembeni falán
Készíttető nevereformátus hívek
Létrehozóa kamocsai kőfaragó Pogrányi testvérek
Felirat„Áldott emlékeztetőül a Kamocsai Református Keresztyén Gyülekezet / fennállásának 450. évfordulóján, a keresztyénség 2000. évében. / A gyülekezetben 1550 – 2000 években szolgáló lelkipásztorok: / 24 név / „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.“ / Zsidókhoz írt levél 13, 8
ForrásinformációkAndód-Kamocsa-Szímő Értéktár Bizottság / Gál László, Csemadok Kamocsai Alapszervezete