Zempléni földvár

Zempléni földvár

A Földvárat a honfoglalás korában (vélhetően már előtte is) használták, később a királyi rendeletnek megfelelően átépítették kővárrá. A várat Anonymus is említi Gesztájában. A krónikások sokat foglalkoztak a földvárral, szerintük itt fogadta Árpád Zalán, bolgár fejedelem követeit. A hatalmas földvárat a Bodrog vize fogta körül. Alaprajza: 500 méter kerületű szabálytalan alakú kör, melynek bejárata a Bodrog felé nyílik. 1220-ban már kővárat találunk a földvár helyén. A 19. század végén a várból már csupán egy, 15 méteres torony áll, amelynek köveit a református templom tornyának valamint egy magtár megépítéséhez használtak a helyiek.
Elpusztulásának ideje ismeretlen. Egyes feljegyzések szerint a török világban pusztult el.

Kategóriatörténelmi
TelepülésZemplén [Zemplín]
Készítés időpontjaa honfoglalás előtt
Készítés céljának ismert okaismeretlen
Mettől meddig volt használatbanVélhetően a honfoglalást megelőzően a török időszak leköszöntéig.
Gondozását felügyeli-
ForrásinformációkMagyarország Vármegyéi és Városai Állandó Munkatársainak Bizottsága közreműködésével Dr. Borovszky Samu: Magyarország Vármegyéi és Városai