Ujváry Zoltán szobra

Tornaljától északra a Turóc patak által vágott festői völgyben fekszik Lévárt, Gömör legapróbb települése. 2021. július 10-én Gömör szülöttének és néprajza híres kutatójának, dr. Ujváry Zoltánnak szobrot avattak. Ujváry Zoltán bronz mellszobrát Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának főosztályvezetője, Halász Márta, Lévárt polgármestere, valamint Lukács János, a szobor alkotója leplezte le. Az új alkotást Galo Gábor szentelte meg. A szobor bronzból van, talapzata travertín mészkő. A felirat gránitalapon van, bronz betűkkel. Ujváry Zoltán figyelme középpontjában a határon túli magyarság sorsa állt, felkutatta Gömör történelmét és néphagyományát. 2004-ben Lévárt község díszpolgárává avatta, 2021-ben pedig szobrot emeltek a 2018-ban elhunyt néprajzkutató professzornak. Ujváry Zoltán egyik legjelentősebb könyve a Szülőföldön hontalanul c. könyv, amely egy kitelepített lévárti családfő elbeszélését dolgozza fel. A Horváth család csodálatos érzékkel megírt története az élni akarás, a szülőföld szeretete, a jövőbe és a munkába vetett bizalom drámai megnyilvánulása. Ujváry Munkássága, kutatásai mintegy 600 ezer oldalon vannak archiválva Debrecenben a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem könyvtárában.

TelepülésLévárt [Leváre]
Pontos helyszín, címLévárt
Készíttető neveLévárt község Önkormányzata
LétrehozóLukács János
FeliratDr. Ulváry Zoltán/1932-2018/Gömör szülötte/Lévárt község díszpolgára
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkTornalja és Vidéke Tájegységi Értéktár ttps://felvidek.ma/2021/07/peldat-mutatott-levart-gomor-egyik-legaprobb-telepulese/ https://www.hirek.sk/video/felvideki-naplo/gomor-kutatojanak-ujvary-zoltan-neprajzkutatonak-allitottak-mellszobrot https://felvidek.ma/2021/07/levarton-felavattak-ujvary-zoltan-szobrat/
Ujavary_Lévárt (1)