Tájház Lévárton

Tájház Lévárton

Az új létesítményt az egykori helyi kultúrházban hozta létre az önkormányzat, amely korábban lakóház volt. A tájház a három helyiségének egyikében a kenderfeldolgozás eszközeit és termékeit, az egykori pitvarban konyhai eszközöket állítanak ki, a harmadik helyiségben egy szobabelsőt rendeztek be. A kiállítási tárgyak – melyeket az önkormányzat csak kölcsön kért – továbbra is a felajánlók tulajdonában maradtak, az önkormányzat csak annyit szeretne elérni, hogy az egyes használati és berendezési tárgyakkal a helyiek és az ide látogatók is megismerkedhessenek. A kivitelezést a Környezetvédelmi Ügynökség által nyújtott anyagi támogatásból fedezték, s a munkálatokat az ösztönző programba bekapcsolt helyi lakosok végezték. A kezdeményezés, melyet a Túroc menti Mikrorégió is támogatásáról biztosított, azért is dicséretes, mert ebben a gazdag történelmi, néprajzi és kulturális hagyománnyal rendelkező térségben – az állami múzeumokat leszámítva – csak Szalócon, Gömörhorkán és Medveshidegkúton tekinthető meg egy-egy néprajzi gyűjtemény.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésLévárt [Leváre]