Szűz Mária Mennybevétele templom – Kalász

A község jelentős műemléke a Szűz Mária Mennybevétele római katolikus templom. 1750-ben építették barokk stílusban a verebélyi parókia leányegyházaként. Az épületet 1828-ban, klasszicista stílusban átépítették, 1956-ban oldalkápolnákkal bővítették. A homlokzatokat 1974-ben javították. A templomot a 20. századig kőfal vette körül. Egyhajós épület, a szentély szegmens-záródású, az oromhomlokzatba épített toronnyal. A templom homlokzatait falsávos keretek, félkörös befejezésű téglalap ablakok tagolják. A templom bejáratának főportáléján levő kezdőkő évszáma 1896. A templom belseje porosz süveg- és cseh süvegboltozatos. Az oszlopos főoltár a Szűz Mária mennybevételét ábrázoló festménnyel 1828-ból származik. A szószék a templom átépítésének idejéből származik, és a Biblia jeleneteinek domborművei díszítik. A templomhajóban Jézus Szíve plasztikája áll, valamint Szűz Mária a gyermekkel, Szent Teréz és Szent József plasztikái. A falakon a Keresztút 14 stációja látható Morgan Luigi eredetije nyomán. A Pieta képe újabb keletű. 1975-ben épült a bejárat melletti lourdes-i barlang, benne a lourdes-i Szűz Mária és a térdeplő Szent Bernadett szobra. A Jézus Szíve oldalkápolnában Jézus Szívének a 20. század elejéről származó szobra látható, a háttérben kerubok plasztikái, lent a szent sír. A kápolnában Szent Imre faszobra áll. A templomban három processziós kereszt van korpusszal, a régi a 19. századból származik, az újabb a 20. század elejéről, a harmadik modern. A toronyban, amely harangnyílásokkal és falsávokkal tagolt, nagyharang van 1920 tájáról, és itt helyez-ték el a kisharangot a lebontott haranglábból. A templom alatt található a Weisz család kriptája, amelynek bejárata a szentély zárásához van hozzáépítve, és kis hagymakupolával díszített. Itt nyugszik a Weisz család 14 tagja. A kripta belső falának zárásán fakereszt van öntöttvas korpusszal a 19. század végéről.

TelepülésKalász [Klasov]
Pontos helyszín, címKalász - Klasov