Fájdalmas Szűzanya – kápolna – Kalász

“Votum fecititaet erexit Farkas David et Consors eius” Ezt a latin feliratot vésték bele a kápolnában lévő, barokk stílusjegyeket viselő oszlopkőbe, amelyen a Fájdalmas Szűzanya szobra található.
Magyar fordítása: “Fogadalomból emeltette Farkas Dávid és felesége.”
Farkas Dávid és felesége, Helena Plevina a XVIII. században éltek Kalászon. Egy Helena nevű leánygyermek keresztszülei lettek 1728 március 12-én. Ez a tény összhangban van a kápolna keletkezésének időpontjával. Az oszlopot és a kápolnát a Farkas házaspár emeltette fogadalomból, hálájuk és köszönetük jeléül, hogy az Úr megsegítette őket.
2018 és 2020 között közadakozásnak köszönhetően a kápolnát teljesen felújították, lehetőséget teremtve ezzel a hagyományos vasárnapi litániák megtartására.

TelepülésKalász [Klasov]
Pontos helyszín, címaz 51-es számú út mellett, Kalász és Verebély között
Készíttető neveFarkas Dávid és felesége
Készítés céljának ismert okafogadalom
FeliratVotum fecititaet erexit Farkas David et Consors eius (Fogadalomból emeltette Farkas Dávid és felesége)
Mettől meddig volt használatban18-21. század
Forrásinformációktájékoztató tábla