Szini Sebő Alajos honvéd alezredes síremléke

Szini Sebő Alajos honvédalezredes 1811-ben született Csiliznyárad községben. 1829-től katonaként szolgált a császári hadseregben. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc idején a magyar hadsereg soraiban harcolt mint a 13. huszárezred alezredes tisztje. Nevét az 1849. április 4-i tápióbicskei csata tette ismerté, amikor a csatatéren párbajban legyőzte az osztrák seregben harcoló egykori barátját, Riedesel bárót, és ezzel megfordította a magyar szempontból vesztésre álló csata sorsát. A legendás párbajhős alakját Jókai Mór a Kőszivű ember fiai című regényében Baradlay Richárd alakjában dolgozta fel. A szabadságharc után Szini Sebő alezredest először halálra ítélték, majd az ítéletet 16 évi várfogságra módosították. 1853-ban szabadult és ezt követőleg Bősön telepedett le, mint gazdálkodó. 1882. október 12-én, 73 éves korában halt meg. Szülőfaluja, Csiliznyárad temetőjében temették el. A második világháború után egy ideig sírja, illetve azon található síremlék elhanyagolt volt. 1990 után először csak csendes megemlékezések voltak a sírnál, amit Csiliznyárad Önkormányzata 1994 őszén felújított, majd 1997-ben újrafaragtatott. Ugyanebben az évben (1997 nyarán) Tápióbicske és Csiliznyárad Önkormányzatának képviselői először tisztelegtek közösen Színi Sebő Alajos alezredes sirjánal, amivel elkezdődött a két település közötti, azóta is tartó, baráti együttműködés.

TelepülésCsiliznyárad [Ňárad]
Pontos helyszín, címCsiliznyárad, Községi temető
Készítés időpontja1997 (újrafaragás)
Készíttető neveCsiliznyárad Önkormányzata
LétrehozóRéthy kőfaragó, Győr (eredeti sírkő)
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás
FeliratItt nyugszik / Szini / Sebő Alajos / nyugalm. cs. kir. kapitány / és 1848/49-i honvédalezredes / meghalt 1882. október 12. / élte 73. évében. / Béke poraira. / Hősi erény volt az / amidőn a bicskei mezőt / pengéddel festék vérszínre / A szörnyű csapások! / Neked a hon minden, / s te a hazádnak hű fia voltál. / Itt az anya kebelén / emléked megőrizzük örökre.
Gondozását felügyeliCsiliznyárad Önkormányzata
ForrásinformációkVégh Ferenc: Párbaj a csatatéren, Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2002