Csiliznyáradi római katolikus templom

A csiliznyáradi  római katolikus templom a falu főutcájában található. A nyáradi katolikusok évszázadokon keresztül Medvére illetve Balonyba jártak templomba. A templomépítés  kezdeményezője a falu két nagygazdája Sebő Gábor és Csicsay Gábor volt. Kérvényüket a balonyi plébános és a nagyszombati érsekség  is támogatta. Ezért1929-ben, a falu közepén kijelölték az új templom helyét egy volt vízgyűjtő helyén. A talajmunkákat a helyi gazdák pénz nélkül végezték. A templom építését egy komáromi,  Kazlek nevű vállalkozó vállalta. Az építési munkák közel 10 évig tartottak, mert ennek költségeit gyűjtésből (faluban, illetve a szélesebb régióban) tudták a szervezők biztositani. A templom felszentelésére 1939. szeptember 19-én került sor Szűz Mária tiszteletére. A templomot Dr. Saly László győri apátkanonok szentelte fel.

TelepülésCsiliznyárad [Ňárad]
Pontos helyszín, címCsiliznyárad