Szepsi Csombor Márton emléktáblája

Szepsi Csombor Márton (1595–1622), „a polgári késő humanista irodalom legérdekesebb, legszínesebb alakja” volt az első magyar nyelvű útleírás, azaz az Europica Varietas szerzője.
Szepsi mezővárosban született, Nagybányán és Göncön végezte iskoláit, majd egy évi telkibányai tanítóskodás után, 1616 májusában indult külföldi tanulmányútjára. Úti célja, saját megfogalmazása szerint „az idegen helyeknek látása” volt. Lengyelországból ezért Dánia, Svédország és Friesland partjai mellett elhajózva, Hollandiába ment, majd miután megcsodálta annak városait, Angliába kelt át, ahonnan azután Párizsba utazott. Gyalogszerrel folytatva útját Strassburgban, Heidelbergben meglátogatta a magyar diákkolóniákat, majd Nürnbergen, Csehországon, Szilézián és Krakkón keresztül tért haza két és félévi bolyongásából.
Otthon előbb Kassán lett iskolamester, majd 1620-ban bedegi Nyáry István Zemplén megyei főúr szolgálatába állt, ahol két év múlva tanítványával, Nyáry Ferenccel együtt valamilyen járvány áldozata lett.
Híres művében az 1616–1619-es európai körútját írja le. A kötet 1620-ban jelent meg Kassán, mikor az akkori kassai bíró Bocatius, Alvinczi Péter ajánlására alkalmazza Csombort, mint a Kassai Iskola rektorát.

TelepülésSzepsi [Moldava nad Bodvou]
Pontos helyszín, címA városi parkban található.