Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 17.

Szentháromság katolikus templom

Szentháromság katolikus templom

A vasútállomástól délnyugatra a Klastromhegyen végzett régészeti feltárások során igazolást nyert egy 11-12. századból származó Árpád-kori templom és kolostor. Feltártak egy temetőt is. A kolostorról és a templomról nem maradtak fenn írásos feljegyzések, és pusztulásuk folyamata sem ismeretes. A következő templomot 1499-ben építették, valószínűleg gótikus stílusban. A Faluhely dűlőben állt egy széles földterületen negyed mérföldnyire a mai településtől. A templom építésének dátuma a koszorúgerendába volt bevésve. A török hadjáratok idején pusztult el, mert az 1561-es vizitációt megörökítő írás úgy írja le, mint alapokig lerombolt, elhagyatott építményt. A templom értéktárgyait elvitték a törökök. Az 1629 utáni benépesítést követően felújították a templomot, de 1683-ban ismét elpusztult. 1714-ben a vizitátor tető nélküli, boltozatában leomlott szentélyű építményként írja le.
A mostani római katolikus Szentháromság templomot Esterházy Imre herceg építtette barokk stílusban 1733-ban az érsekújvári erőd építőanyagából. Az 1763. június 28-án pusztító földrengés tönkre tette a templomot, leomlott a torony és a szentély boltozatát le kellett bonatani. A megrongálódott templom mellett haranglábat építettek. 1776-ban Grassalkovich Antal herceg, a királyi kamaraelnöklete idején a templomot felújították, kibővítették, új tornyot építtettek és az egész épületet átalakították barokk-klasszicista stílusban. 1774-ben egy villámbeccsapódás megrongálta a szószéket és a két mellékoltárt, de a károkat rövid időn belül rendbehozták. A templom egy egyhajós építméng félköríves szentéllyel, főhomlokzatába beépített toronnyal, két hozzáépített sekrestyével és a külső falhoz épült szószékhez vezető folyosóval.
A templom enteriőrje poroszsüveg boltozatos, benyúló ikerpillérek párkányfejeire helyezkedve. A boltozaton Madonna és Szent Imre iránti hódolatot kifejező illuzórikus barokk festmény látható, melyet valamikor 1774 után fejeztek be. A freskókat és festményeket 1998-ban felújították és átfestették. A főoltár 1931-ben készült, az eredeti angyalszobrot a Duna Menti Múzeumban helyezték el, és az oltár egyes részeit a miklósi kápolnában. A Szentháromság függőképe 1770 körüli időből származik. A két első mellékoltáron, melyek a szentélyen kereszül a hajóba vezető konvexus-átjáróban vannak elhelyezve, a menza fölött Szent Anna, Szent József 1740 táján festett rokokó korabeli függőképei láthatók. Szintén azonos időből származik a rokokó szószék, a hajlított, gazdagon tagozott mellvédjét az angyalok domborműve és az Isten báránya reliéfje díszíti, 1760 körüli időből származik. A szirmos fedelű vörösmárvány klasszicista keresztelőmedence készítésének ideje az 1777-es esztendő és I. F. iniciáléval van ellátva (ez a mester készítette a márvány gyertyatartókat és a szenteltvíztartókat is). Fölötte faragott keretben Krisztus megkereszetlését ábrázoló kép látható, mely a templom építésének idejéből származik. A kórus báboskorlátú mellvédje, mely a hajót és szentélyt összekötötte, 1773 körül készült, a későbbi időben eltávolították.
Az árkádos kóruson egy szép szélszekrényzes orgona van, melyet 1901-ben készítettek a budapesti Fieger testvérek, Moháry Gyula helyi lelkész és Mattey Ferenc tanító tervei alapján. A felirat nélküli barokk kisharang 1680-ból származik (a földbe volt elásva, ezért a reformátusok is igényt tartottak rá). A középső harangot a komutaui Richard Herold öntötte 1924-ben. 1870-ben négy harang függött a toronyban. A templom alatti kriptába 1769. január 20-án elsőként Huszlicska Mártont helyezték örök nyugalomra, ezt követően néhány lelkészt. Később a kriptát befalazták.
Kapuja felett a 18. századból származó magyar címer látható. Az eredetileg a Szűz Mária-kápolnának Ordódy György által ajándékozott, Szűz Máriát ábrázoló festmény ma a templomban található.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPerbete [Pribeta]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.90451, 18.30886
Készítés időpontja1733
Készíttető nevekatolikus egyház
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
FeliratMARIA THERESIA AUGUSTA / REGNANTE SEDE VACANTE
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Rövid URL
ID8611
Módosítás dátuma2015. augusztus 10.
Szentháromság katolikus templom
Szentháromság katolikus templom
Szentháromság katolikus templom
Szentháromság katolikus templom
Szentháromság katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal