Szent Vendel szobor Horváth Vendel emlékére

A sírkertben álló templom bejáratának közelében kétoldalt Szent Vendel és Szent Mihály szobra áll. Mindkettő Rigele Alajos szobrászművész alkotása, és egyazon évben – 1921-ben – állították fel őket. A Szent Mihály-szobor Keszőcze Mihály emlékére, a Szent Vendel-szobor Horváth Vendel emlékére készült.
Az emlékszobrot Horváth Vendelnek, az Udinében 1918-ban, 28. életévében, hősi halált halt gyalogos szakaszvezetőnek állíttatták szülei.

Kategóriaszakrális kisemlék / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésFelsőjányok [Horné Janíky]
Pontos helyszín, címa templom előtt áll
Készíttető neveHorváth család
LétrehozóRigele Alajos szobrász, Pozsony
Készítés céljának ismert okaSzent Vendel tiszteletére és Horváth Vendel nemes emlékére
FeliratHirdesse ezen 1921ben emelt / művészi alkotás az alázatos / lelkű szt. VENDEL tiszteletét és / HORVÁTH VENDEL / gyalogos szakaszvezető / nemes emlékét ki a világháború / vérzivatarja közt távol / szeretteitől, Udinében 1918 / aug. 20.án ifjú férfikorának 28. / évében hősi halált halt. / Gyászba borult szülei / felejthetetlenül őrzik / drága emlékét! // RIGELE A. / POZSONY 1921
Forrásinformációk-