Szent Mihály szobor Keszőcze Mihály emlékére

A sírkertben álló templom bejáratának közelében kétoldalt Szent Vendel és Szent Mihály szobra áll. Mindkettő Rigele Alajos szobrászművész alkotása, és egyazon évben – 1921-ben – állították fel őket. A Szent Mihály-szobor Keszőcze Mihály emlékére, a Szent Vendel-szobor Horváth Vendel emlékére készült.
A szobrot a távoli Turkesztánban az első világháborúban 41 évesen elesett Keszőcze Mihálynak neje, két gyermeke és édesanyja állíttatta.

TelepülésFelsőjányok [Horné Janíky]
Pontos helyszín, címa templom előtt
Készíttető neveKeszőcze család
LétrehozóRigele Alajos szobrász, Pozsony
Készítés céljának ismert okaIsten nagyobb dicsőségére és Szent Mihály tiszteletére
FeliratQVIS / VT / devs // Szeretet és szivbeli kegyelet/ emelte 1921ben e diszes szobrot / Isten nagyobb dicsőségére és / szt. MIHÁLY tiszteletére / KESZŐCZE MIHÁLY / drága emlékének, kit a világ- / ború a hazai földtől messze / távolban Turkesztánban 1916 / máj. 16.án reménygazdag férfi- / korának 41. évében fosztott meg / életétől. / Hüséges nejét drága két gyermekét / és jóságos édesanyját hagyta / maga után gyászos keservben. / Legyen emléke áldott! // RIGELE A / POZSONY / 1921
Forrásinformációk-