Szent Orbán szobor

Szent Orbán szobor

Lukács János Szent Orbán-szobra a Gömör-Tornai Szent Orbán Borlovagrend székhelyében, a Granárium uradalmi magtár és borospince udvarában található. A Granárium a 17. században épült és az Eszterházy család szádvári uradalmának tizedbeszedő pincéjeként működött egészen a 19. század közepéig. Jelenleg az épület szálláshelyként és vendégfogadóként működik, ahol a betérő vendég egyedi kemencés ételeket, és különleges helyi borokat kóstolhat meg. A borokat a Gömör-Tornai Szent Orbán Borlovagrend tagjai mutatják be. Mivel a Borlovagrend Szent Orbán nevét viseli, a rend elnöke, Pápai Lóránt felkérte Lukács Jánost a szobor megalkotására, hogy az méltóképpen tükrözze a hely egyediségét. A védőszent a helyi borosgazdákat védi és segíti munkásságukat, hogy szőlőtermésük minden évben a legjobb legyen, boraik pedig a legfinomabbak, zamatosak legyenek.

TelepülésSzádalmás, Almás [Jablonov nad Turňou]
GPS48.593328, 20.670046
Pontos helyszín, címSzádalmás 137. sz / a település északi végén a szőlőkhöz vezető út mentén lévő Granárium borház udvarán.
Készítés időpontja2014. december 15.
Készíttető neveSzent Orbán Borlovagrend