Szent Miklós római katolikus templom

Zsére Szent Miklós tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1939-ben épült, a korábbi 1734-ben barokk stílusban épített templom helyett.
A templom egyhajós építmény, sokszögűen záródó szentéllyel. A hajóhoz két félkör alakú oldalkápolna, a szentélyhez ugyancsak két sekrestye kapcsolódik. A magas torony a nyugati homlokzat déli sarkán aszimmetrikusan helyezkedik el. Az északi homlokzat elé alacsony előcsarnokot építettek, amelynek sima tetejére keresztet helyeztek, majd később Jézus szívének a plasztikáját helyezték, amelyet Kupecsek Leó ajándékozott a templomnak. A tornyot sátortető fedi. A templomhajó és a szentély mennyezete sima vasbeton, kazettás megoldású, az oldalkápolnáké viszont félköríves. Ezeket a mennyezeteket Szórád Ferenc zsérei származású templomfestő freskói díszítik (1970). A kőkarzat a bejárat felett van. A főoltáron Szent Miklós püspök képe látható az említett mestertől (1939). Az oldalain Jézus szíve és Mária szíve szobrok vannak. A baloldali oldalkápolnában látható a Piéta, alatta a szent sír található. A jobboldali oldalkápolnában a Szent Teréz oltár van, oldalain látható Szent József és Szűz Mária plasztikája. A templomhajóban van a Szűz Mária a gyermekkel, Szent Ferenc, Szent József, Szent Tádé, valamint a Lourdes-i Szűz Mária szobra. 1939-ből származik a keresztút 14 stációjának sokszínű domborműve, melyeket faragott rámákba helyeztek. A fakereszt a sokszínű feszülettel a múlt század elejéből való. A szószéket Jézus a báránnyal nevű dombormű díszíti. A templomban hét körmeneti zászló található. A márvány szenteltvíztartók még a barokk templom építésének idejéből maradtak ránk. A karzaton lévő orgona a nyitrai Važanský cégnél készült. A karzaton lévő Jézus szíve és Mária szíve szobrokat a Jézus szíve napján kiviszik a körmenetbe. Az előcsarnokban lévő kép Szent Antalt ábrázolja a gyermekkel az ölében, amint kenyeret oszt a koldusoknak, ugyancsak itt látható Szent Alajos szobra.

TelepülésZsére [Žirany]
Pontos helyszín, címZsére 146 - Žirany 146.