Szent Kereszt felmagasztalása templom Gímesen

A gímesi templomot először 1411-ben említik, 1623-ban a protestánsok használták. A török jelentősen megrongálta, csak 1720-ban újították fel. A Szent Kereszt felmagasztalása templom átépítését Forgách Pál támogatta, de az épület csak 1759-ben és 1790-ben nyerte el mai barokkos formáját (felismerhetőek még a régi jegyei a 13. – 14. sz.-i toronynak és a hajónak). 1950-ben új oldalhajót kapott, 1974-ben nagyobb átalakítások voltak (felszámolták a Forgách-kriptát is). A szentély egyenes záródású, poroszsüveggel. A templom felszerelése 19. és 20. sz.-i.

TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
Pontos helyszín, címGímes 121. - Jelenec 121.
Készíttető neveForgách Pál
FeliratQUAM / ECCLESIAM COMES PAULUS FORGÁCH / EPISCOPUS ROSONIENSIS MDCCXX EXSTRUXIT / ILLAM / NEPOS EIUSDEM COMES LADISLAUS FORGACH / CUBICU VARIUS RFGIUS RESTAURANDO ADAUXIT / MDCCLXXXX
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkZoboralji harangszó, Imádságos és énekeskönyv, összeállította: Varga Géza, Alsóbodok, 2011, 513. oldal
gimes-szent-kereszt-felmagasztalasa-templom (2)
gimes-szent-kereszt-felmagasztalasa-templom (3)