Kodály Zoltán emléktáblája Gímesen

2017-es évben volt Kodály Zoltán születésének 135., illetve halálának 50. évfordulója.
Zoboralja Kodály Zoltán életében és munkásságában fontos helyet foglalt el. 1906 és 1916 között többször szállt meg Gímesen (az óvoda épületében), majd innen járt gyűjtő körútjára a többi faluba, Lédecre, Kolonba, Zsérére, Gerencsérre és Csitárra is. Kodály 147 kórusművet írt, ebből 78-at gyermekkórusok számára. Ezek között számos a néphagyományokat örökíti meg, például a villőzést, a pünkösdölőt, a Gergely-járást. Talán kevesen tudják, hogy Kodály a Zoboralján 947 népdalt gyűjtött össze.
A gímesi magyarokban már korábban megfogalmazódott az emléktábla-állítás igénye, de ez nem találkozott bizonyos körök elképzelésével. Például a 2010-es évek elején egy lakossági kezdeményezés az óvoda épületére szeretett volna emléktáblát állíttatni, amely hirdette volna Kodály Zoltán ezen épületben folytatott népdalgyűjtéseit. A falu szlovák képviselői e kezdeményezést nem szavazták meg, mivel egyes szlovák szülők, kik ezen óvodába járatták gyermeküket, elutasítólag szóltak az emléktábla állítása ellen, miszerint ők nem hajlandóak elfogadni azt, hogy azon szlovák óvodaépületen, melyben a gyermekük cseperedik, egy olyan embernek legyen emléktáblája, aki Magyarországon született…
Végül harmadszori nekifutásra sikerült megkapni az engedélyt, és a táblát, melyet a kultúrház falára helyeztek el, 2017. október 8-án ünnepélyes keretek között fel is avatták.

TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
Pontos helyszín, címa kultúrház falán
Készíttető neveGímesi Hagyományőrző Csoport, Csemadok, önkormányzat
FeliratKodály Zoltán / 1882 - 1967 / A világhírű magyar zeneszerző, / zenepedagógus és népzenekutató / 1906 - 1916 között népdalokat gyűjtött Gímesen / Gímes község önkormányzata / 2017
gimes-kodaly-zoltan-emlektabla (4)
gimes-kodaly-zoltan-emlektabla (5)