Szent Donát nagymácsédi szobra

A szőlősgazdák, szőlőhegyek védelmezője Szent Donát. A közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték. A kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. A csodát Szent Donát közbenjárásával magyarázták. A XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások: a villámcsapás és a jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá. Szobrát főként a szabadban, utak mentén emelték. Augusztus 7-én, körmenettel is megtisztelték emléknapját.
A talapzaton a következő kőbe vésett felirat olvasható: „Imádkozzál érettünk Szt. Donát püspök és vértanú, hogy megmenekedjünk az égi háborúktól és villámcsapásoktól.” A szobor legutóbb 2009-ben volt felújítva, miután ráesett egy közelben álló fa.

TelepülésNagymácséd [Veľká Mača]
Pontos helyszín, címCigány utca 431-es ház előtt - Cigánska 431.
Készíttető nevenagymácsédi Rózsafüzértársulat
LétrehozóMeszmere Adolf, szobrász, Pozsony
Készítés céljának ismert okaa szent tisztelete
FeliratImádkozzál érettünk / Szt. Donát / püspök és vértanu / hogy megmenekedjünk / az égiháborúktól / és villámcsapásoktól. / Felállitotta / a Nagy-mácsédi/ Rózsafüzértársulat / 1910-ik évben // MESZMERE - POZSONY
nagymacsed-szent-donat-szobra (4)
nagymacsed-szent-donat-szobra (5)