Cselkó József és Kurcz Béla plébánosok sírja

Cselkó József a jótékonykodásáról volt híres, amiért a galántai főszolgabíró ünnepélyes keretek között Koronás Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette. Egy héttel később meghalt.
Kurcz Béla Szőgyénben született, 1945 októberében költözött Nagymácsédra. A deportálás éveiben próbált lelki erőt önteni a jogfosztott magyarságba, de mindenekelőtt az 578 kitoloncolt mácsédiba. 1991-ben hunyt el, s csaknem az egész falu elkísérte utolsó útjára. Emlékét a róla elnevezett utca őrzi.

TelepülésNagymácséd [Veľká Mača]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készítés céljának ismert okakegyeleti, emlékezetmegőrzés
FeliratItt nyugosznak / nagymácsédi Plébánosok / Cselkó József / 1816 - 1878 / Kurcz Béla / tanácsos, aranymisés plébános / 1915 - 1991/ Örök világosság / fényeskedjék nekik.
nagymacsed-cselko-jozsef-kurcz-bela-sirja (2)
nagymacsed-cselko-jozsef-kurcz-bela-sirja (3)