Szeder Fábián emléktábla

A templom bejáratától jobbra, az épület falába illesztett emléktábla. A homlokzaton található fekete márványtáblát Dobos Péter állíttatta a helyi tudósnak, szerzetesnek. A fekete tábla kétnyelvű. Először 1984-ben került ki, de az akkori vezetés leszedette, Dobos Péter saját felelősségre visszaállíttatta, 1985 óta látható újra.

TelepülésCsáb [Čebovce]
Pontos helyszín, címA római katolikus templom homlokzatán, a bejárattól jobbra található.
Készíttető neveDobos Péter
Készítés céljának ismert okaemlékezet megőrzése
Felirat1784-BEN A HONT MEGYEI / CSÁB KÖZSÉGBEN SZÜLETETT / SZEDER FÁBIÁN / TUDÓS TANÁR, MAGYAR ÍRÓ / BENEDEKRENDI SZERZETES / A PALÓCSÁG ELSŐ KUTATÓJA / MEGH. 1859-BEN / EZEN EMLÉKTÁBLA A PALÓC / ŐSÜNK IRÁNTI TISZTELET JELÉÜL / ÁLLÍTATOTT 1984-BEN.
Gondozását felügyeliA hívek közössége.
ForrásinformációkCsáky Károly, Csáb című kiadvány, 1996. / Miskei Ferenc, Csáb, 2018. / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2018.
csab-szeder-fabian-emlektabla-2
csab-szeder-fabian-emlektabla-3