Csábi római katolikus templom

A késő barokk stílusú templomot Szűz Mária Szent Neve tiszteletére építették a 18. század második felében, 1768-ban szentelték fel. Rózsaszínűre festett, tornyos. A temetődombon áll a falu felett.
A bejárat felett latin nyelvű tábla, melyen a templom felépítésével kapcsolatban áll szöveg. A tábla mellett, két növény mintájú kőfaragvány látható.
Az 1883-ban készült főoltárképen a trónon ülő Madonna látható. A szentély Benczúr Gyula festménye alapján készült mennyezetfreskója Vajk megkeresztelését ábrázolja. A szentély diadalívén a magyar népénekből származó “Hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek!” idézet olvasható. A diadalív két oldalán Szent István király és a kis Jézus tartó Szent József szobrai láthatók. A karzat alatt bal oldalt Kis Szent Teréz szobra, valamint a gyóntató fülke, benne egy Ecce Homo szoborral, jobb oldalt pedig Szent Antal szobra és egy lourdes-i mellékoltár található. A templomhajó falát az 1910-20-as években készült stációk díszítik. A templom belsejében említésre méltó a 19. század végi műemlék keresztelőmedence, melynek tetején Keresztelő Szent János és Jézus szobra kapott helyet.
A jobb oldalt található sekrestyében látható három szobor a Piétát, Szent János evangélistát és Alacoguei Szent Margitot ábrázolják.
A templom tornyában három harang lakik. A kisharang 1934-ben készült Nagyszombatban, a Fischer testvérek öntödéjében, felirata: “Cor Jesu Sacratissime miserere nobis!” (Jézus Szentséges szíve, irgalmazz nekünk!) A közép- és nagyharangot 1922-ben Herold Richard harangöntödéjében készítették az északnyugat-csehországi Chomutov városában. A középharangon a “Szent Pál apostol tiszteletére” felirat és az apostol alakja látható. A nagyharangon a “Boldogasszony anyánk, könyörögj érettünk!” felirat olvasható, felette pedig domborműves jelenet ábrázolja Mária mennybemenetelét. A karzaton egy 2008-as olasz Ahlborn elektromos orgona található.
A templom búcsúja szeptember 12-én, Szűz Mária Szent Nevének ünnepén van. 2018. szeptemberében az egyházközség többnapos ünnepség keretében emlékezett meg a templom felszentelésének 250. évfordulójáról.

TelepülésCsáb [Čebovce]
Pontos helyszín, címA falu felett, a temető mellett áll.
Készíttető neveBalassa Pál
FeliratEXC AC ILD COMES PAULUS BALASSA / DE GYARMAT PERP IN KEKKŐ COTUSS / COMOR SUP COMES SCRAMATTUM / CAMERARACTINT EXIETEX CONSRL / CONSILIARIUS PERIPECHUNPINCERNAR / BEGARIUM MAGISTER HANC ECCLESIAM / BMNDICATEX FUTAMENTO EREXIT / ET TERNAVITAN NO 1768
Gondozását felügyeliA hívek közössége.
ForrásinformációkCsáky Károly, Csáb című kiadványa, 1996. *** Miskei Ferenc, Csáb, 2018. *** Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2018. *** Stációk - 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom (Csemadok Csábi Alapszervezete, Csáb, 2018.)
csab-templom-2
csab-templom-3