Stampay János kopjafa

Stampay János 1864-ben született Léván, 1891-ben került Köbölkútra, ahol kántortanítóvá, az iskola igazgatójává választották. Ettől kezdve élete végéig – 1960-ban halt meg – Köbölkúton működik. Kinevezése után első teendői közé tartozott, hogy énekkart létesítsen, de munkásága kiterjedt arra is, hogy színielőadásokat, estélyeket rendezett, orgonát szerzett a templomnak, harmóniumot az iskolának. Fanemesítéssel is foglalkozott, s erre tanította a gyerekeket is. Irodalmi, szociálpedagógiai művei is fennmaradtak, de leghíresebb alkotása mégis az az imakönyv – Kath. Egyházi énekek, imák és temetési szertartások -, amely 1895-ös első megjelenését követően 1944-ig negyvenkét kiadást ért meg. Szerzőjét két pápa, XIII. Leó és X. Piusz is kitüntetésre érdemesítette.

Kategóriairodalmi / szakrális kisemlék / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésKöbölkút [Gbelce]