Köbölkút község névadó kútja

Az 1001 január elején megkoronázott első magyar király székhelye a közeli Esztergom volt. Az egész környék a király birtokát képezte, ezen a vidéken volt elhelyezve a király szarvasmarha és juhtenyészete. Mint az esztergomi Balassa Bálint múzeum tájékoztatásából tudjuk, az 1020-as évek elején egy aszályos nyáron a király itt az állatok itatásához szükséges nagyobb kút kiásását rendelte el. Mikor ez elkészült, tölgyfa gerendákkal bélelték ki, köb öl nagyságú lett. Közelében a gulyások, pásztorok számára házak épültek, ezek száma folyamatosan gyarapodott, egy kisebb, majd nagyobb falura bővült. Ezt a megalakulását kiváltó kútról Köbölkútnak nevezték el.

Kategóriamás / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésKöbölkút [Gbelce]