Radosnai Legszentebb Háromság templom

Radosna katolikus templomát 1636 és 1644 között reneszánsz stílusban Telegdy János nyitrai püspök, tornyát pedig 1663-ban Szelepcsényi György nyitrai püspök, később kalocsai érsek építtette. A főbejárat felett egy kőkeretes címer található. 1755-ben barokk stílusba építették át. 1950-ben a tornyot villámcsapás rongálta meg. Ugyanebben az évben megjavították, mintegy 3 m-el lett magasabb, (37,5 méter), így a kerület egyik legmagasabb tornyú temploma. Egyhajós épület, boltíves reneszánsz, dongaboltozatú. Domináns eleme a 18. század eleji belső téri barokk főoltár. Klasszicista kehely alakú márvány keresztelőmedencéje a 19. század elejéről származik.

A bejáratnál található az 1636-ban épített, eredetileg reneszánsz, majd barokk stílusban átépített Szent Kereszt kápolna.  A templom előtt két műemlék található: Nepomuki Szent János 1770-ben épült barokk szobra, és a klasszicista stílusú Szentháromság szobor 1856-ból. A templom bal oldalán a Lourdesi barlang (1949. május 22-én szentelték fel) található, amelyet a fiatalok színházi tevékenységükből befolyt pénzükből építettek.

TelepülésRadosna [Radošina]
Pontos helyszín, címPőstyéni utca - Piešťanská ulica
Készítés időpontja1636-1663
Készíttető neveTelegdy János és Szelepcsényi György nyitrai püspökök
Készítés céljának ismert okaa Legszentebb Háromság tiszteletére
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkBorovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai (https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/) * https://commons.wikimedia.org/wiki/ File:Szlov%C3%A1kia,_Radosna ._P%C3%BCsp%C3% B6ki_kast%C3%A9ly_el%C3%B6ln%C3%A9zete. _A_felv%C3%A9tel_1895-1899_k%C3%B6z%C3% B6tt_k%C3%A9sz%C3%BClt._-_Fortepan_83410.jpg * http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1122 http://www.radosina.sk/fileadmin/user_upload/ Radosina_postery.pdf
radosna-katolikus-templom (2)
radosna-katolikus-templom (3)