A radosnai Püspöki kastély

“A kastély, melyben valaha Pázmány Péter sokat időzött, puritán egyszerüséggel van berendezve. Fődíszét a mögötte elterülő ritka szépségü gesztenyés képezi, a nyitrai püspöknek kedvencz sétáló helye. Innen az út az „Ördögkemencze” nevü barlang fölé vezet, mely az országút közelében fekszik és e gyönyörü, részletekben gazdag vidéknek egyik legszebb pontja. E kastélyban irta a XVII. század elején Pázmány Péter munkáinak egy részét. Czellaszerü szobája, melyben dolgozott, ma is látható.” (Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai)

Mai formájában négyzet alaprajzú, négy szárnyú, belső udvaros, emeletes épület. A sarkokat emeleti szinten kör alakú zárt erkélyek emelik ki. A főbejárat, fölötte erkéllyel, a kilenctengelyes főhomlokzat közepén nyílik.

A kastély a 16-17. század fordulóján épült. Forgách Ferenc nyitrai püspök (később esztergomi érsek) 1602-ben már engedélyezte Pázmány Péternek, hogy itt írja meg az egyik művét, vagyis a kastély építtetője talán még Forgách elődje, Fejérkövi István lehetett. A kastélyt az 1715-öt megelőző néhány évben átépítették, majd egy újabb átépítésre került sor a 19. század elején, aztán egy korszerűsítésre a század végén. A 19. századra a beszámolók szerint a környék legszebb épülete lett.
1948-ban elkobozták a püspökségtől. 1993-ban kapták vissza, a mai állapot az azután kezdődött felújítás eredménye.

TelepülésRadosna [Radošina]
Pontos helyszín, címPőstyéni utca 11. - Piešťanská ulica 11.
Készítés időpontja16-17. század fordulóján
Készíttető neveFejérkövi István esztergomi érsek
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkBorovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai (https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Borovszky-borovszky-samu-magyarorszag-varmegyei-es-varosai-1/nyitra-varmegye-FC87/nagy-tapolcsanyi-jaras-FF94/nagy-tapolcsany-FF96/radosna-10003) * https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Szlov%C3%A1kia,_Radosna._P%C3%BCsp%C3%B6ki_kast%C3%A9ly_el%C3%B6ln%C3%A9zete._A_felv%C3%A9tel_1895-1899_k%C3%B6z%C3%B6tt_k%C3%A9sz%C3%BClt._-_Fortepan_83410.jpg * http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1122
radosna-puspoki-kastely (2)
radosna-puspoki-kastely (1)