Ozsvald Árpád emlékszoba

Nemesorosziban már a szülői ház sem áll, mégis életműve és személyiségének sugárzó ereje, valamint a kortársak és tisztelőinek szeretete volt a létrehívója a 2008. április 2-án megtartott felemelő ünnepségnek, melynek keretén belül emlékszobát avattak Ozsvald Árpád emlékére.
Pavol Páchnik polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, Taliga Árpád zselízi nyugdíjas pedagógus a megálmodója ennek az emlékszobának. Természetesen azonnal a kezdeményezés mellé állt a helyi önkormányzat is, és támogatta az ügyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT), a Szülőföld Alap és a Csemadok Országos Tanácsa is. A kivitelezésben tevékenyen részt vett az író lánya, Ozsvald Zsuzsa, valamint többek között Polák Magdaléna tiszteletes asszony, Szűcs László festőművész és Ábel Gábor közíró.

Az emléktáblát, melyet az emlékszobában helyeztek el, Greguš Milan kőfaragó készítette. „A vadvizek tiszta álmát őrzöm én!” – ez a jellegzetesen ozsvaldi verssor került fel a táblára. Szabó Ákos, a Zselízi Comenius Gimnázium diákja, valamint hangfelvételről a Kor-Zár és a Borostyán együttesek előadásában hallgathatták meg az egybegyűltek a költő egy-egy rá jellemző, emblematikus című versét: A legkisebb legény, Tedd meg utadat, Földközelben.

TelepülésNemesoroszi, Oroszi [Kukučínov]
GPS48.091104, 18.697220
Pontos helyszín, címAz emlékszoba a kultúrházat is befogadó Kazy-kastély egyik apró termében kapott helyet.
Készítés időpontja2008
Készíttető neveönkormányzat, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Szülőföld Alap, a Csemadok Országos Tanácsa
LétrehozóGreguš Milan kőfaragó
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratPamätná izba / OZSVALD ÁRPÁD / EMLÉKSZOBA // OZSVALD ÁRPÁD / 1932 - 2003 / „A VADVIZEK TISZTA ÁLMÁT ŐRZÖM ÉN!” / Állíttatták 2008-ban: / Nemesoroszi önkormányzata, / a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, / a Szülőföld Alap és a Csemadok OT
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2008/04/fohajtas-ozsvald-arpad-emleke-elott/ * Forgács Miklós, Új Szó, 2008. 04. 05.