Nemesoroszi református temploma

A nemesoroszi református gyülekezet mindig is a számban kis gyülekezetek közé tartozott, de mivel a barsi egyházmegyében az egyetlen artikuláris hely volt, a nehéz időkben is mindvégig fennállt. A csekély jövedelem miatt az egyház szinte mindig anyagi nehézségekkel küzdött. Az előző évszázadokban ideiglenes megszálló helyül tekintették ifjú lelkészek számára. Közel négy évszázad alatt két lelkészt kivéve nem is maradt senki benne haláláig. A gyülekezet első lelkésze Szászváraljai Tamás volt 1655-ben, ebben az időben már volt templomuk. E fatemplom helyett újat építenek 1692-ben, majd 1785-86-ban felépítik a jelenlegi templomot.

TelepülésNemesoroszi, Oroszi [Kukučínov]
Pontos helyszín, címNemesoroszi 136 (Kukučinov 136)