Öllös Károly református lelkész sírja

Öllös Károly Komárom megyében Apácaszakállason 1856. június 1-jén született egyszerű köznemes földművelő szülőktől.
Elemi iskoláit szülőföldjén végezte, majd a szülei a pápai református főiskolába adtak, ahol a gimnáziumot, és a teológiai tanfolyamot végezte el. Közben  egy évig a balatonfüredi evangéliumi reformált népiskolában segédtanító volt. Majd katonának sorozták be. A tényleges katonai szolgálat után 1879 őszén ismét Pápán folytatta teológiai tanulmányait. Tanulmányai bevégzése után segédlelkész lett Felső Gelléren, majd  Marcelházán nyert alkalmazást. Pár havi működés után, 1882-ben ismét tényleges katonai szolgálatra hívják be, ahol a fegyveres szolgálat után tábori tartalékos lelkésszé nevezik ki. 1882 októberében ismét Marczelházára, onnét 1883-ban Perbetére, 1885-ben Révkomáromban szolgál.

TelepülésEkecs [Okoč]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratItt nyugszik / Nagytiszteletü / ÖLLÖS / KÁROLY / ekecsi volt / ev. ref. lelkész. / 1856 - 1906 / Áldás és béke poraira / és élettársa / dengelegi / BIRO KATALIN / 1869 - 1937
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkKránitz Zsolt (szerk.): „A késő idők emlékezetében éljenek…” A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi anyakönyvei 1823-1952 (A Pápai Református Gyűjtemények Kiadványai, Forrásközlések 12. Jubileumi kötetek 1. Pápa, 2012)