Farkas Benő református lelkész, honvédhadnagy sírja

Az egykori ekecsi tiszteletes Komáromban született 1826-ban. Iparoscsaládból származott. Tanulmányait Komáromban, illetve Debrecenben végezte. Békésen az elemi népiskolában tanított.
1848/49-ben honvédhadnagy volt. Jelen volt Erdélyben, jelen volt Vasvári Pál elesténél 1849. július 13-án, a gyulai havasokban. A szabadságharc után először Komáromban a református gimnáziumban tanított, majd Hetényben segédlelkész lett. Nevéhez fűződik Csokonainak 1798. március 12-én Lillához írt eredeti levelének felfedezése és közzététele 1857-ben, a Vasárnapi Újságban. 1856-ban lett Ekecs község lelkésze. Itt halt meg 1888. január 13-án.

TelepülésEkecs [Okoč]
Pontos helyszín, címközségi temető
Létrehozóismeretlen
FeliratITT NYUGSZIK / AZ ÚRBAN / FARKAS TERÉZIA / özv. / SOMOGYI JÁNOSNÉ / élt 65 évet / meghalt 1902 május hó 1 / ÉS // ITT NYUGOSZNAK / Nt. / FARKAS BENŐ / AZ EKECSI REF. EGYHÁZNAK 30 ÉVIG / VOLT LELKÉSZE. / élt 60 évet, meghalt 1886 Jan. 13 / ÉS NEJE / VÉGH KRISZTINA / BÉKE LENGJEN PORAI FELETT
ForrásinformációkSzinnyei József: Magyar írók élete és munkái, Budapest, 1894