Nepomuki Szent János szobra Ipolyvisken

A templomtól keletre, a főutca melletti parkos részen, egy vízelvezető kis árok partján áll az Ipoly mentén is az egyik legnépszerűbb szent szobra. A színezett homokkő szobor valószínűleg a XVIII. század végén, a XIX. század elején készült. Hasonlít a környéken látható néhány Nepomuki-szoborhoz, mint például a felsőtúrihoz, az egegihez, a gyerkihez vagy a kemenceihez. Oszlopa azonban korántsem olyan díszes, mint az említetteké. Ez egy kovácsolt vaskerítéssel körülvett betontalapzaton álló, téglalap alakú magas, lépcsős oszlopfővel ellátott alkotás. Dekorációt nem találunk rajta. A nagyméretű szobor, ill. annak színezése mára eléggé megkopott. A szenten lévő karing kékes színűnek látszik, ezen csipkézett aljú fehér karing van. Nepomuki Szent János fejére fekete birétumot helyeztek, vállára pedig rövid szürkéspiros palástot. Kezében ott az attribútum, a nagy korpuszos kőfeszület.

TelepülésIpolyvisk, Visk [Vyškovce nad Ipľom]
Pontos helyszín, címIpolyvisk - főutca