Nepomuki Szent János máriatölgyesi szobra

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje.
Máriatölgyesen az Illésházyak kastélya előtt levő parkosított területen álló szobrot 1773-ban készítették rokokó stílusban. A szobrot egy művileg kialakított dombon állították fel. Három díszes talapzatot láthatunk, melyek közül a magasabb kivitelezésű középsőn Nepomuki Szent János alakja áll, az alacsonyabb oldalsókon egy-egy angyalt figyelhetünk meg. A középső talapzaton, felfedezhető a 1773-as évszám is.

TelepülésMáriatölgyes [Dubnica nad Váhom]
Pontos helyszín, címSzent Jakab tér - Námestie sv. Jakuba