Kulcsodi református templom

Szellemi és gazdasági fellendülés időszakában a kulcsodi református gyülekezet önálló egyházközséggé alakult, és a régi egyházi épület helyén 1847-ben felépült a klasszicista stílusú, de barokk elemeket is felmutató református templom. A templomot 1885-ben nagyobb változások nélkül átépítették. Főbb ismertető jegyei: teremtemplom, egyenes záródás, szegmens ívű ablakok, a fal síkjából kiugró torony, félköríves hangnyílások, barokkos ívű oromzat, erkélyes párkányzat. Belső berendezése XIX. századbeli. Említésre méltó a templom műemlék orgonája, amely a keletszlovákiai régióból került a gyülekezethez: 5 regiszteres, pozitív orgona. A műemléki ritkaságnak számító orgona körülbelül a 18. század második feléből származtatható. A templom előtt álló fenyőfát Ferenc József felesége, Erzsébet királyné tragikus halálának emlékére ültette a gyülekezet.

TelepülésKulcsod [Kľúčovec]
Pontos helyszín, címKulcsod, Fő utca