Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. október 20.

Kossuth szobor

Kossuth szobor

Vámbéry Ármin a Küzdelmeim könyvében írja le, amikor Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlésre utaztában szónoklatot tartott a kocsma előtt:
“Pozsonyban e szerint nem volt tovább maradásom. A vidéken kerestem állást; elfogadtam egy Pozsony környékén lakó máriavölgyi szegény falusi zsidó ajánlatát és néhány hónapra beálltam hozzá házi tanítónak. Itt, a Kárpátok csöndes völgyében, majd otthon, Dunaszerdahelyen, békén és nyugodtan élhettem ismét tanulmányaimnak. Dunaszerdahelyről néhanapján átlátogattam a szomszédos Vásárút község zsidó korcsmárosához, ki rokona volt a mostoha atyámnak. Ott jártam épp azon a napon is, a mikor Vásárútra ért Kossuth Lajos, ki az osztrákföldi hadi vállalkozásra tüzelte Csallóköz magyar népét. A korcsma előtt akart szólani. Egy hordót görgettek az ajtó elé és én ott álltam, mikor Kossuth egy székről a hordóra lépett és beszélni kezdett. Szavaira leirhatatlan rivalgás támadt a népben. Öreg emberek és fiatal legények – szinte gyermekek még – odahagyták szüleiket és kaszával, villával fölfegyverkezve, követték Kossuthot: és elindult a népfölkelők tömege Bécs felé. Kimeríthetetlen korszaka volt ez a lelkesedésnek.”
A hálás utókor az egykori országzászlóra helyezte el az emléktáblát és a Kossuth reliéfet, egy erdélyi szobrász alkotását, halálának századik évfordulóján.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésVásárút [Trhová Hradská]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.991491, 17.746313
Pontos helyszín, címA Kossuth téren, a katolikus templom és a kultúrház között.
Készítés időpontja1994
Készíttető neveVásárút Önkormányzata, Csemadok Helyi Szervezete, Széchenyi Társaság
LétrehozóPaxián József, kőfaragómester, Nagymegyer
Készítés céljának ismert okaKossuth Lajos vásárúti tartózkodása emlékére
FeliratAz 1848/49-es / forradalom és szabadságharc / hősének / halálának 100. évfordulóján / a hálás utókor / Állíttatta Vásárút Önkormányzata / Csemadok Helyi Szervezete / Széchenyi Társaság / 1994-ben.
Gondozását felügyeliÖnkormányzat, Csemadok helyi szervezete
ForrásinformációkVámbéry Ármin: Küzdelmeim, Budapest, Franklin-Társulat, Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda, 1905, II. fejezet, Ifjúkori küzdelmek / Szlovákia Magyar Művelődési Intézet archívuma
Rövid URL
ID4520
Módosítás dátuma2017. október 2.
Kossuth szobor
Kossuth szobor

Hibát talált?

Üzenőfal