A Vásárúti Dalárda kopjafája

Vásárúton a közösségben való éneklés az 1960-as évek elejére nyúlik vissza. Ekkor alakult meg az első éneklőcsoport. Kezdetben népdalokat énekelve, a későbbiekben tobbszólamú karrá fejlődve vált a környéken ismerté. Mentális szükség támadt egy olyan emlékfa, kopjafa megszentelésére, mely ezt a régi és a faluban folytonos kulturális tevékenységet éltető, élő vagy már megboldogult tagoknak állít emléket.
Az emlékfán megjelenő szimbólumok kifejezik a mottóként felírt szöveg jelekbe rótt mondanivalóját. (lentről, felfelé haladva)

Virág – Földből növekszik az Ég felé, a fejlődéséhez Vízre és Tűzre (a Nap fényére, melegére) van szüksége. A virágok általában az életerőt, életörömöt, a halálon való diadalt jelképezik.
Pohár – vigalom,
Az élet vize – éltető elem
Csillag – fény, útjelző
Hét év – a Vásárúti Dalárda megalakulásának hetedik évében állítatott
Férfi – erő
Föld – alap, támasz, szülőföld
Anya – biztonság, szeretet, gondviselés

TelepülésVásárút [Trhová Hradská]
Pontos helyszín, címA Kossuth téren, a kultúrházzal szemben.
Készíttető neveVásárúti Dalárda
LétrehozóJB Szímő
Készítés céljának ismert okaa hagyományok megőrzése
Felirat"Poharunkban jó bor, vígság - az élet vize habzódjon. / Csillagunk fénye messzire és sokáig ragyogjék. / Férfierőnket ez a föld táplálja, hol az ősök nyugszanak. / Ehhez segítsen a Boldogságos Szűzanya." / Vásárúti Dalárda / 2013. november 16.
Gondozását felügyeliVásárúti Dalárda, helyi önkormányzat
ForrásinformációkZsapka Zsolt, a dalárda vezetője, Vásárút