Kóczán Mór emlékfal

Kóczán Mór emlékfal

Az emlékfal a csilizradványi magyar tannyelvű  alapiskola előcsarnokában található. Az  iskola  2008. októbere óta viseli a Kóczán Mór Alapiskola tiszteletbeli címet. Az emlékfal több részből áll. Az egykori csilizradványi református lelkészről készült képekből és Uprik Sándor által készitett alkotásból. Kóczán Mór 1885. január 8-án született a Komárom megyei Kocs községben. Pápán a Dunántúli Református Egyházi Gimnáziumban kezdte el tanulmányait. A teológia elvégzése után Csallóközaranyoson lett segédlelkész. 1914. október 4-én iktatták be református lelkészi állásába Csilizradványon, ahol 34 évig szolgált. A faluban sportklubot  alapított, aminek mindenese volt. Itt vette feleségül 1915-ben Halász Karolinát, és itt született egyetlen gyermeke, Edit. Családjával együtt 1948. szeptemberében kitelepítették Magyarországra. 1972-ben halt meg Alsógödön. Nevét a sport területén elért sikerei tették ismertté. Részt vett a londoni olimpián 1908-ban. Pozsonyban 56,64 méteres dobással, 1911-ben világrekordot ért el gerelyhajításban. Ötször nyert magyar bajnokságot. Élete legnagyobb sikerét az 1912. évi stocholmi olimpián érte el, ahol gerelyhajításban bronzérmet nyert.

TelepülésCsilizradvány [Čiližská Radvaň]
Pontos helyszín, címCsilizradvány, Kóczán Mór Alapiskola, Fő utca