Kitelepítettek emlékműve

A kitelepítettek emlékművét 2017 augusztusában az iskola előtti parkban leplezték le. Az Augostovič Peter által tervezett szobrot vezekényi mesterek készítették. A község lakosainak csaknem felét kitelepítették, száztizenhét családnak, négyszázhetven embernek kellett elhagynia otthonát, további közel százötven lakost Csehországba deportáltak.
A község polgármestere, Tončko Miklós elérzékenyülve mondott beszédet, amelyben azokról a helyi lakosokról emlékezett meg, akiket a második világháborút követően kitelepítettek a községből. A rendezvényen elszavalta verseit Gáspár Jani bácsi, akit egykor szintén kitelepítettek a faluból. A megemlékezésen felszólalt Rigó Konrád kulturális államtitkár, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, valamint jelen volt számos járási és megyei tisztségviselő, és Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos is.
A szoboravatón több százan voltak jelen, az egykor kitelepítettek is ellátogattak szülőfalujukba. A megemlékezésre Vezekény magyarországi testvérvárosából, Pitvarosról is érkeztek meghívottak.

TelepülésPozsonyvezekény, Vezekény [Vozokany]
Pontos helyszín, címaz iskola előtti parkban
LétrehozóAugusztovics Péter képzőművész
FeliratAz 1947-ben Magyarországra / erőszakkal kitelepített 117 vezekényi / család (470 lakos) és a Csehországba / deportált 45 vezekényi család / 8149 lakos) emlékére.
vezekeny-kitelepitesi-emlekmu (2)
vezekeny-kitelepitesi-emlekmu (3)