Kiskálna első világháborús hőseinek emléke

Sok településen a református egyház jelentős szerepet játszott a háborús emlékművek létrehozásának szinte minden mozzanatánál, a gyűjtéstől kezdve egészen a felavatásig. Jó példa ennek szemléltetésére az egykori Bars megyei Kiskálnán, a református templom előtti téren elhelyezett emlékmű felavatási ünnepsége, amely kizárólag a református egyház képviselőinek közreműködésével zajlott, s a beszédeket is a környékbeli református lelkészek tartották. A már felavatott emlékművet ugyancsak a református egyház helyi képviselője vette át gondnokságba, ami eléggé szokatlan gyakorlat, kutatásaim során erre vonatkozóan más adatot nem is találtam sem a katolikus, sem pedig az evangélikus egyház gyakorlatában. “Az emlékmű a község legszebb helyén, a ref. templom terén van felállítva. Az ünnepélyt megelőzően a ref. templomban istentisztelet volt, melyet Soós G. Endre mohi ref. lelkész végzett. Az emlékoszlopok jelentőségét fejtegetve, igehirdetése mély hatást gyakorolt az ünnepszentelő gyülekezetre. Az istentisztelet végeztével a templomtéren folyt le az emlékmű felavatása. A felavató beszédet Antal Gyula lévai ref. lelkész tartotta. Visszaidézve a világháború megrendítő eseményeit, statisztikai kimutatás alapján elénk állította azt a nagy veszteséget, amely a magyarságot érte és amelynek a 17 kiskálnai hősi halott is áldozata lett. Beszéde alatt az emlékműről lehullott a lepel, felzokogtak a gyászoló családok, könnyezett mindenki. Majd megáldotta, átadván az emlékművet gondozásra a községi és egyházi elöljáróságnak. Tóth Imre garamlöki lelkész tartott még beszédet, aki a kötelességteljesítés és a hűséges munka nagy feladataira mutatván rá, lelkesítő hatást gyakorolt az ünneplő közönségre. Emelte az ünnepély méltóságát az elhangzott beszédek mellett az a két gyászdal, melyet Szobi János kántortanító vezetése mellett a kiskálnai ref. egyházi énekkar adott elő. (…) A községi és egyházi elöljáróság részéről Konta Károly helybeli református lelkész vette át az emlékművet, ígéretet tevén annak gondozására. A ref. lelkész és tanító mellett az emlékműbizottság, valamint Szűcs Dezső bíró és Patay András gondnok buzgólkodtak és fáradoztak nagy kitartással azon, hogy az emlékmű létrejöjjön…”

TelepülésGaramkálna, Kálna [Kalná nad Hronom]
Pontos helyszín, címKiskálna településrész, református templomkert
Készíttető neveKiskálna község és közönsége
LétrehozóLővinger / Léva
Készítés céljának ismert okakegyeleti - emlékezetmegőrző
Felirat1914 - 1918 / Hőseink / Emlékére / Czimer József / Czimer László / Dudás János / Kis János / Kulcsár András / Kulcsár Károly / Mászáros Gyula / Mészáros Károly / Mészáros Sándor / Peterke Károly / Szűcs András / Szűcs Károly / Szűcs Sándor / Holecska Ádám / Kaszás Pál / Lakatos József / Vig Béla / ifj. Czimer László / Nyugodjatok szeretteink dúló csaták után! / Nevetek él! Emlékteket szívbe zárja imánk! / Emeltette Kiskálna község és közönsége.
Gondozását felügyelireformátus egyház
ForrásinformációkL. Juhász Ilona, Neveitek e márványlapon..., A háború jelei, (Adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Kiadta: Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja, 2010, 177 - 178. oldal * A kiskálnai hősök emlékművének felavatása. Bars, 1937. május 16., 4. p.
garam-kis-kalna-1-vilghaboru-emlekmu (2)
garam-kis-kalna-1-vilghaboru-emlekmu (4)